informacje o korku

Korek pozyskuje się z kory drzew  dębów korkowych, jest to drzewo szlachetne, wiecznie zielone. Rośnie w rejonie morza śródziemnego: Portugalii, Hiszpanii, Maroko we Włoszech i południowej Francji.  Dęby korkowe żyją przeciętnie około 150-180 lat,  drzewa te mają przeważnie wysokość do 12 metrów i pnie o średnicy do 1,2 metra, czasami zdarzają się okazy nawet dwa razy większe.

Pierwsze zdjęcie kory z drzewa odbywa się po osiągnięciu 60cm średnicy pnia w wieku 25 lat każde następne okorowanie ma miejsce co 9 lat bez jakiejkolwiek szkody dla drzewa.

Następnie po zbiorze kory jest ona ręcznie sortowana i układana w stosach. Dzięki temu procesowi  kora uzyskuje odpowiedni stopień wilgotności. Po odpowiednim leżakowaniu kory jest gotowana w celu usunięcia skażenia mikrobiologicznego. Po tym procesie kawałki kory muszę wyschnąć  .

Po wyschnięciu jest segregowana i przycinana na mniejsze kawałki.

Mniejsze kawałki są klasyfikowane pod względem jakości, jeżeli kora nie ma pęknięć i ma odpowiednią grubość to powstają z niej korki do butelek w pierwszym gatunku, drugi gatunek jest również produkowany dla mniej zamożnych klientów natomiast zbyt chude kawałki korka są przetwarzane na inne naturalne produkty takie jak płyty i rolki korkowe, papier korkowy i korek tekstylny, reszta kory trafia do maszyn mielących ją na granulat korkowy.

Zalety:

- Korek jest materiałem w 100% naturalnym
- Odporny na wilgoć i wodę
- Nie przyciąga kurzu i brudu
- Jest sprężysty i elastyczny
- Bardzo dobry izolator termiczny i akustyczny
- Nie przepuszcza gazów
- Całkowicie nieszkodliwy

Wybierając produkty korkowe przyczynisz się do zachowania pięknych lasów korkowych, które są skarbem dla przyszłych pokoleń.