Korki pełnią funkcję praktyczną i dekoracyjną. Najczęściej są używane do zatykania butelek i pojemników, w których znajdują się wina, alkohole, miód pitny, oleje, maści, lekarstwa i płyny na bazie paliw. Ze względu na różnorodne zastosowania korków możemy je podzielić na obszary: cylindryczne, stożkowe oraz dekoracyjne. |
![]() |
Korki korkowe stanowią doskonałe uszczelnienie w szklanych pojemnikach. Ten rodzaj zamknięcia, stosowany przez długi czas, sprzyja dojrzewaniu wina i umożliwia jego szlachetne leżakowanie podczas licznych procesów chemicznych i fizycznych zachodzących między składnikami wina. Szczelność korka jest właściwością niezbędną zarówno do dojrzewania, jak i do szybkiego spożycia wina. Dzięki naturalnemu korkowi trwałość wina zostaje zachowana bez naruszania istniejącej harmonii między jego składnikami. Dla konsumenta wina korek z naturalnego korka jest cechą jakościową i istotnym elementem rytuału otwierania i zamykania butelki wina, co w znaczący sposób przyczynia się do pozytywnej oceny i prawidłowego różnicowania. |
![]() |
Ten rodzaj zatyczki korkowej to połączenie granulatu korkowego ze specjalnym środkiem wiążącym, który jest dopuszczony do kontaktu z żywnością. Najczęściej stosowane są w naczyniach użytkowych ceramicznych, szklanych i plastikowych. Zaletą korka aglomerowanego jest jednorodność, stosunkowo niska cena, możliwość dostosowania ziarnistości i wymiarów. Zatyczki z korka kolmatowanego to korki z naturalnego korka, których pory są szczelnie wypełnione pyłem korkowym otrzymanym z rektyfikacji naturalnego korka. Korki do kolumn wyglądają jednorodnie i mają dobre właściwości mechaniczne. Dodatkowo poprawiają wygląd i szczelność korka. Korki techniczne tworzą korpus z korka aglomerowanego o dużej gęstości z podkładkami z naturalnego korka przyklejonymi na jednym lub obu końcach. Utrzymują odpowiednie stężenie dwutlenku siarki SO2 w butelce, zapobiegają przedwczesnemu utlenianiu, a także zapobiegają tworzeniu się niepożądanych zapachów. |
![]() |